m3

Subteme:

III.1. Predarea cu tehnologii digitale. Suporturi vizuale. Predarea „interactivă”, predarea la distanță

III.2. Învățarea cu tehnologii digitale. Învățare adaptivă. Învățare prin colaborare. Învățare autoreglată

III.3. Evaluarea cu tehnologii digitale. Feedback și planificare.

III.4. Monitorizarea progresului elevilor prin intermediul instrumentelor/datelor digitale

III.5. Comunicarea și colaborarea online, prin utilizarea platformelor și instrumentelor de comunicare digitale

În structura acestui modul, regăsiți teme care se referă la demersul desfășurării activității didactice cu ajutorul tehnologiilor digitale, gândit ca fiind unul flexibil, posibil de realizat în numeroase și variate variante, grație unei combinatorici a variabilelor care intervin în orice situație de predare-învățare.

Prima temă a acestui modul abordează una dintre activitățile didactice fundamentale, respectiv cea de predare, analizată, însă, în contextul valorificării noilor tehnologii digitale. Tema surprinde caracteristici ale predării în această formă, modalități de realizare, condiții de eficiență. Predarea interactivă și stilurile de predare interactive reprezintă, de asemenea, teme de analizat și dezbătut. Alte subteme se referă la clasa digitală și la suporturile care pot fi utilizate în predare, la social media, la rolul designerilor grafici în era digitală.

Cea de-a doua temă, complementară primei, surprinde cealaltă activitate didactică esențială, învățarea, în varianta adaptivă și colaborativă. De asemenea, învățarea autoereglată va constitui o subtemă prioritară, care va fi dezbătută în cadrul mai larg al învățării autonome.

Evaluarea, care reprezintă obiectul celei de-a treia subteme a modulului, încheie lanțul activităților didactice fundamentale. Aspectele esențiale ale acestei teme sunt analizate, prin raportare la posibilitățile de realizare a procesului evaluativ cu ajutorul tehnologiilor digitale. Metodele și instrumentele de evaluare tradiționale sau alternative sunt reconsiderate din perspectiva acestora și adaptate în funcție de specializare, temă, conținuturi evaluate etc. Sunt analizate principalele modalități de obținere a feedbackului în diferitele contexte pe care utilizarea noilor tehnologii le poate asigura: exclusiv online, hibrid. Nu sunt omise nici aspectele privind realizarea autoevaluării și interevaluării, în context online.

Tema III.4. Monitorizarea progresului elevilor prin intermediul instrumentelor/datelor digitale oferă cadrul necesar pentru prezentarea și exersarea unor modalități și instrumente specifice de monitorizare a progresului elevilor cu ajutorul tehnologiilor digitale. Tema prezintă diferite instrumente digitale (sisteme de management al învățării; platforme de evaluare online; portofolii digitale etc.), care sunt utilizate în educația actuală, acestea fiind analizate din perspectiva avantajelor și dezavantajelor, a condițiilor de eficiență.

Ultima temă  este destinată comunicării și colaborării online, prin utilizarea platformelor și instrumentelor de comunicare digitale și urmărește să prezinte specificul comunicării realizate în context online, respectiv a modalităților de realizare a colaborării în acest mediu. Tema permite evidențierea avantajelor și limitelor acestei forme de comunicare și colaborare, precum și prezentarea unor platforme digitale, care pot fi eficiente în activitățile didactice.