Subteme:
II.1. Resurse și practici educaționale deschise: necesitate, tipologie, valențe formative
II.2. Biblioteci cu resurse educaționale digitale. Selectarea RED
II.3. Crearea resurselor digitale
II.4. Gestionarea și (re)utilizarea responsabilă a resurselor digitale
II.5. Experiențe didactice noi și practici reflexive. Practici educaționale deschise (PED)
Pentru a răspunde provocărilor educaționale actuale, sunt necesare abordări pedagogice noi și eficiente. În acest sens, resursele educaționale deschise – RED (Open Educational Resources – OER) și practicile educaționale deschise – PED, pe care le includ, pot oferi experiențe captivante și interactive, activități diverse de învățare, educatorii și elevii devenind participanți activi la procesele educaționale și creatori de conținut. Modulul abordează problematica resurselor educaționale digitale, de la selectarea acestora, la crearea, gestionarea, utilizarea lor, în funcție de diferite criterii și condiții specifice, adaptate la nivelul elevilor și disciplina predată.
Prima subtemă a acestui modul realizează o introducere în problematica resurselor educaționale deschise, subliniind importanța și necesitatea acestora. Sunt evidențiate valențele formative ale acestora, respectiv atributele unei resurse educaționale deschise (integrare multimedia, interacțiune cu conținutul, integrare de jocuri educative, interacțiune cu colegii și cadrul didactic, instrumente și resurse suplimentare accesibile etc.). Tema prezintă principalele tipologii de resurse educaționale deschise: manuale deschise, cursuri online deschise (MOOC), materiale didactice, proiecte și activități, resurse multimedia, ghiduri pentru profesori, evaluări, simulări, teste. De asemenea, sunt prezentate principalele tipuri de practici educaționale deschise: colaborare și co-creare; învățare deschisă și flexibilă; licențiere deschisă și utilizarea corectă a resurselor.
Subtema 2 își propune să realizeze o prezentare a modalităților de selectare a resurselor RED, în funcție de diferite variabile ale situațiilor de predare-învățare și a modalităților de de accesare și utilizare a bibliotecilor cu resurse educaționale digitale.
Crearea resurselor digitale deschise reprezintă o subtemă importantă a acestui modul, care își propune să ofere suportul teoretic necesar, dar și condițiile specifice pentru componenta practic-aplicativă. Sunt prezentate algoritmul realizării unei resurse digitale și condițiile de eficiență pentru crearea unei asemenea resurse.
Gestionarea și (re)utilizarea responsabilă a resurselor digitale urmărește dezvoltarea competențelor privind valorificarea în practica educațională a RED, precum și gestionarea acestora.
Ultima subtemă a acestui modul este destinată experiențelor didactice noi și practicilor reflexive. Practicile educaționale deschise (PED) reprezintă o gamă de practici centrate pe crearea, utilizarea și gestionarea RED, pentru creșterea calității educației, pentru îmbunătățirea interacțiunii dintre profesorii și elevii care utilizează RED.