Subteme:
I.1. Noi competențe ale profesorului – cadrul DigCompEdu. Roluri ale profesorului într-o societate digitalizată
I.2. Cursuri online și platforme pentru dezvoltare profesională continuă
I.3. Competența digitală a elevilor - domeniu de competențe-cheie. Reușita școlară și reușita profesională
I.4. Aspecte etice, limite și provocări ale utilizării tehnologiilor digitale în educație. Siguranța și protecția datelor
I.5. Cetățenia digitală - alfabetizare digitală, gândire critică, responsabilitate
În cadrul acestui modul, este abordată problematica noilor tehnologii în educație, respectiv a rolurilor și competențelor digitale ale profesorului, precum și a importanței competenței digitale a elevilor, în contextul asigurării reușitei școlare și profesionale.
Prima subtemă, Noi competențe ale profesorului – cadrul DigCompEdu. Roluri ale profesorului într-o societate digitalizată, face trimitere la cadrul european privind competențele digitale ale profesionistului în educație, dezvoltând și problema noilor roluri ale profesorului, care decurg de aici. Aspectele teoretice vizează prezentarea unor modele ale cadrului competențelor digitale, precum și a modalităților de formare a acestora.
Subtema nr. 2, referitoare la cursuri online și platforme pentru dezvoltare profesională continuă, urmărește să surprindă posibilitățile de perfecționare a cadrelor didactice în domeniul pedagogiei digitale, în contextul unei societăți digitalizate și al experiențelor recente din perioada pandemică și postpandemică. Sunt prezentate diferite cursuri și platforme de dezvoltare profesională continuă (pentru activități de învățare la distanță, pentru oferirea de suport pedagogic, de specialitate și suport tehnic pentru cadrele didactice).
Școala actuală urmărește dezvoltarea competențelor digitale nu numai pentru profesori, dar și pentru beneficiarii direcți ai educației, elevii. De aceea, una dintre subtemele acestui modul își propune să prezinte importanța acestei competențe transversale, care poate avea un rol important în asigurarea reușitei școlare și profesionale ulterioare.
Aspecte etice, limite și provocări ale utilizării tehnologiilor digitale în educație. Siguranța și protecția datelor dezvoltă elemente de deontologie a utilizării tehnologiilor și a tuturor resurselor educaționale deschise în context educațional, cu respectarea tuturor principiilor și regulilor privind protecția datelor personale.